FİBROBLAST NEDİR?
Fibroblastlar, cildimizde ve tendonlarımızda bulunan doku ve organları desteklemeye yardımcı olan lifli, bağ doku oluşumuna katkı sağlayan esas hücrelerdir. Fibroblastlar, bağ dokusuna ait yapısal çerçevesini korumaya yardımcı olarak kollajen, retiküler ve elastik proteinlerin sentezlenmesinde rol oynar. Aynı zamanda cildin yenilenmesinde ve onarımında da katkı sağlamaktadır.
FİBROPLUS / FİBROGEL İLE PRP FARKLARI NELERDİR?
Fibrogel uygulaması, PRP (Platelet Rich Plasma) plazma jel ile kombinasyon yapılarak fibroblastların tutunacağı bir iskelet görevi görerek jel yapısından dolayı hem dolgu maddesi olarak hem de kollajen gibi proteinlerin üretimini artırarak ciltte daha sağlam tutunarak oluşan kırışıklıkların azaltılmasında, yenilenme gibi birçok etkisi uzun vadede çözüm sağlamaktadır.
Fibrogel, rejeneratif tıp uygulamalarında kişiye özel dolgu özelliği göstermektedir.
NE İŞE YARAR?
Yaş aldıkça cildimizin temel maddesi olan kollajen, retiküler, elastin gibi proteinlerin üretimi azalarak cilt yapısı bozulur ve ciltte esneklik, kırışıklık gibi birçok hasara sebep olur. Fibroblastlar ile azalmakta olan hücre matris bileşenleri (kollajen, retiküler ve elastik) üretiminde öncülük sağlayarak cilt yapısını yenileme, yaralı bölgelere göç ederek doku onarımı gibi birçok işlev sağlanır.
ESTETİK
-
Ciltte oluşan kırışıklıkların yok edilmesi
-
Dudakların dolgunlaştırılması
-
Daha önce geçirilmiş cerrahi ya da travmaya bağlı deprese skarlar
-
Cilt çatlakları
-
Akne veya su çiçeği sonrası deprese skarlar
-
Kronik yara
-
Yanık
-
Saç kaybı
HASTALIKLAR
-
Vitiligo
-
Tenisçi dirseği
-
Tendinit
-
Amputasyon güdüklerinde deri kalitesinin artırılması
NASIL ALINIR?

- Fibroblast üretimi için hastanın güneş görmeyen yoğun kıl foliküllerinin bulunmadığı kulak arkası veya kolun iç yüzeyinden yaklaşık 2x4mmlik doku parçası punch biyopsi veya eksizyonel biyopsi ile her hangi bir iz oluşturmadan alınır. Uygulama alanı öncesinde lokal anestetik ile uyuşturulur.
- Alınan doku parçasının cGMP laboratuvar ortamında izolasyon ve fibroblast üretimi sağlanır.
- Fibroblast üretimi sonunda belirlenen kalite kontrol testleri tamamlanır ve uygulamaya hazır hale getirilir.
ALERJİK BİR ETKİYE SEBEP OLUR MU?
Dolgu malzemelerinin alerjik probleminden ziyade Otolog FibroPlus/Fibrogel enjeksiyonunda vücut kendi hücrelerini tanıdığı için yabancı maddelere karşı yaptığı reaksiyonları göstermez, onları yok etmeye veya vücut dışına atmaya çalışmaz. Kişinin kendi dokusundan elde edilen hücreler kullanıldığı için dolgu maddeleri gibi alerjik reaksiyon göstermez.
NASIL UYGULANIR?
Uygulama öncesi hekim ile iletişime geçilerek elde edilen fibroblastlar uygun şartlar sağlanarak soğuk zincir ile ulaştırılır. Uygulama cilt altına enjeksiyon olarak yapılır. Genellikle 3-6 hafta aralıklarla üç uygulama şeklinde belirlenerek tedavi edilir.
UYGULAMA SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Uygulama sonrasında ise günlük yaşama devam edilebilir. Alternatif tedavilerde olduğu gibi yüzde ödem, ağrı şikayetleri olmaz. Uygulamanın yapıldığı gün boyunca yoğun makyaj yapmak ve uygulamanın yapıldığı bölgeyi 15 gün süreyle güneş ışığına maruz bırakmak tavsiye edilmez.